Köpråd

Den bästa assistenten för dig är den du ärver och har en nostalgisk koppling till, den brukar dessutom vara gratis.

Men om du inte är så lyckligt lottad och ska köpa din första Assistent kommer här några av min egna tankar om det hela:

Om du vill ha en klassisk maskin så är N4D (1962-69) bäst. Det är den första modellen med 400W motor, den sista klassika och den första modellen med mixer uttag. Dock så är mixer uttaget unikt för den modellen så att hitta rätt mixer blir lite svårare/dyrare, å andra sidan så är den glaskannan mycket snyggare än de nyare plast modellerna. Kan även behöva ny drivrem.

Om du vill ha den mest prisvärda, gillar att reglera vartal och föredrar den kantiga designen så är N10, (1978-86) bäst. Det är första modellen för den större köttkvarnen och några andra tillbehör. Även den vanligaste, så borde gå att hitta till bra pris. Kan behöva laga vartalsregleringen.

Om du vill ha en så modern modell som möjligt men slippa betala notan för en Ankarsrum så skulle jag satsa på en sen 90 – tidigt 00-tal modell i den ny-klassiska stilen, N23-….

I övrigt så är det oftast tillbehören som avgör inköp. Du ska alltid se till att grundtillbehören, degkniv, degrulle, bunke och strömsladd är med. Köttkvarnen är ständigt eftertraktad, inte sällsynt men höjer alltid priset något. Degkroken betingar alltid ett högt pris. Den runda plastskålen som även funkar som lock till bunken är praktiskt att ha som dammskydd till bunken om Assistenten står framme, så även den kan vara värd att hålla utkik efter.

Om du ska köpa lösa tillbehör i efterhand rekomenderar jag att du kollar in kompabilitets listan,  https://www.ankarsrum.com/se/kompatibilitet/. Men grundregeln är dock att de flesta tillbehör funkar på de flesta Assistenter.

Annons
%d bloggare gillar detta: